„Da li smem da hranim bebu komadićima iako nema zube?“ je bukvalno jedno od najčešćih pitanja koje čujemo. I naš odgovor je uvek da zubi nisu bitni za bebe. 

Žvaćemo kutnjacima, a ne prednjim zubima. Bebe no dobijaju kutnjake dugo. Neka deca ih dobiju tek sa 2 godine. Nikada ne bismo savetovali da čekate do druge godine kako biste prestali da pasirate kašice svojoj bebi. Čak i bez zuba, bebe mogu žvakati desnima. Obećavamo.

Prva stvar koju možete učiniti, bez obzira na broj zuba, jeste da znate kako bebi dati bezbednu hranu. I to se ne menja na osnovu zuba. Ono na šta trebate da obratite pažnju jeste na to kako beba žvaće. Na primer ako im dajete krastavac iseckan na štapiće, kako bi isisali sredinu krastavca, čim počnu da odgrizaju deliće tvrdog dela (a to se dešava i pre nego što im krenu zubići) onda morate da prestanete da ih dajete.

Ukoliko nudite hranu za prstiće, a vaša beba ima zube, i dalje tekstura hrane treba da bude meka i gnjecava. Opet, zubi uopšte nisu bitni u celom ovom procesu. Kada je u pitanju sigurnost i bezbednost hrane, imperativ je na teksturi.