1. Plač

Iako plač beba može biti razlog za zabrinutost, morate shvatiti da je to normalna i uobičajena pojava kod novorođenčadi i male dece. Deca mlađa od jedne godine plaču zbog gladi, umora, vlažnih pelena i mnogih drugih stvari. Plakanje neće naštetiti detetu i morate se setiti da neka deca plaču više od druge dece. Ako plač prestane odmah nakon što se odgaja beba, zaista nema mesta za brigu.

2. Kijanje

Nakon dolaska iz bolnice kući, beba počinje da kija. Pre nego što požurite kod lekara, izmerite njegovu ili njenu temperaturu za svaki slučaj. Naime, kijanjem novorođenčad pročišćavaju disajne puteve od čestica koje ih ometaju. Kijanje takođe čisti nozdrve. Nakon hranjenja beba će često udahnuti i kinuti. Kijanje vas može zabrinuti samo ako beba ima visoku temperaturu, natečen i pun nos i otežano disanje.

3. Dojenje

Mnoge nove majke brinu zbog dojenja. Dojenje je veština koju majka i dete vremenom savladaju. Majke su posebno zabrinute da beba neće dobiti dovoljno hrane kroz redovno dojenje i odlučuju se na dohranu ili prečesto dojenje. Međutim, za to nema potrebe. Hranite dete prema preporuci lekara i verujte da će sve biti u redu.

4. Približavanje vašem detetu

U početku ćete se osećati umornije od zaljubljivanja. Neke majke ne osećaju odmah emocionalnu povezanost sa detetom i to je potpuno normalno. Upoznaćete i prići svom detetu kroz hranjenje, maženje i svakodnevnu interakciju.

5. Dečji napredak

Ova briga posebno dolazi kod majki koje su okružene drugom decom. Oni često upoređuju napredak svog deteta sa napredkom beba prijatelja i tada nastaju prave brige. Deca se razvijaju različitim brzinama, a da pritom ne savladaju određene veštine.

6. Vođenje rasporeda

Da, dobra je ideja napraviti raspored spavanja i hranjenja jer će to olakšati vašu novu situaciju. Dobro je započeti raspored odmah na početku, jer bi nakon nekoliko nedelja trebalo da osetite olakšanje. Beba će spavati u određeno vreme uz minimalno buđenje i konačno ćete se malo odmoriti.

7. Slušanje drugih

Slušanje saveta drugih ljudi ponekad ne mora biti pozitivno. Imajte na umu da svi vole da dele savete, posebno o tome kako i kako odgajati dete. Vi ste majka i sami odlučujete šta je najbolje za vaše dete.

8. Pomozite svojoj bebi

Kada beba stigne u novi dom, svi žele da je nose i ljuljaju je. Ako vam smeta, izgovorite to otvoreno. Ne razmišljajte o tome da li će vam drugi zameriti. Shvatiće vašu zabrinutost i vremenom će ih naučiti da je poštuju. S druge strane, to bi moglo biti dobro za vas. Ovo će osloboditi vreme samo za vas i vaše potrebe. Takođe nema ničeg lošeg u prihvatanju tuđe pomoći oko pranja veša, skladištenja ili pranja prozora. Kao nova majka, pomoć u domaćinstvu sigurno će vam dobro doći.

9. Očekivanja

Svaka majka misli da je njena beba najbolja, najpametnija i najlepša. i jeste vama. Ostalim mamama verovatno nije. Ne očekujte da će vaše dete biti savršeno u svakom pogledu, to će primetiti i drugi. Držite dete savršenim samo za vas i to će mu biti dovoljno da oseti vašu ljubav i toplinu.

10. Gubitak kilograma

Ne detetov, već vaš! Zanemarite slike slavnih koji su izgubili kilograme za jedan trenutak. Morate imati na umu da ove žene imaju čitav tim profesionalaca koji se brinu o njima: nutricionisti, kuvari, treneri, stilisti, frizerke. Usredsredite se na dete. Gubitak kilograma će se dogoditi sam. Verovatno nećete ni primetiti da ste gotovo u istoj težini kao i pre trudnoće. Naravno, nakon nekog vremena, uključite lagan trening u svoju svakodnevnu rutinu koji će ubrzati metabolizam. I ne zaboravite: ne morate da pojedete sve kašice koje vaše dete nije pojelo.

Izvor: Centar Zdravlja