Sloboda

Francuski roditelji daju svojoj deci onoliko slobode koliko deca mogu podneti. Vrlo je retko da se roditelj zabavlja na igralištu s detetom. Ne mešaju se u sukobe između dece, dopuštajući im da sami reše situaciju. Dobar savet za roditelje je postavljanje granice između nedužne igre i zaista lošeg ponašanja. Samo loše ponašanje treba biti kažnjeno tako da dete nauči razliku.

Decu ne čuvaju bake i deke

Bake i deke su podrška roditeljima u odgoju ali ne odgajaju unuke. Porodična okupljanja su obično vikendima ili praznicima. Češće možete videti starije osobe koje piju šoljicu kafe ili čašu vina u restoranu nego da stalno brinu o unucima.

Dobri maniri su jako važni

Deca brzo nauče važnost odgoja. Pozdravljaju goste i komšije, ostaju mirni u redovima i prepuštaju mesto starijim osobama. Od rane dobi nauče 4 važne fraze: „hvala ti“, „dobar dan“, „nema na čemu“ i „doviđenja“.

Nedjelja je porodični dan

Nedelja je najbolje vreme za odlazak na piknik ili za vožnju biciklom. Francuzi su vrlo svesni važnosti porodičnih aktivnosti i za njih se pripremaju unapred.

Rani odlazak u vrtić

Mlade majke u Francuskoj se na posao vraćaju 10 nedelja nakon porođaja. Ako duže ostanu kod kuće, to iziskuje veće finansijske troškove. Prema zakonu, majka se može brinuti za dete više od 10 nedelja i imati siguran posao. Na kraju porodiljskog bolovanja, dete se odvede u vrtić. Od mlade dobi, dete je okruženo novim ljudima koji mu pomažu da se brže prilagodi i postaje nezavisnije.

Francuska deca spavaju u svojim krevetima

Deca  rano nauče da spavaju u sopstvenim krevetima, čak i u odvojenim spavaćim sobama. Ako se dete budi tokom noći i počne da plače, majka obično čeka nekoliko sekundi kako bi proverila da li je njena prisutnost stvarno potrebna. Noć za noć, dete se navikne da spava samo.

Ne postoji dečija hrana

Hrana je jedan od najvažnijih delova francuskog života, a pauza za ručak može trajati i 2 sata. Francuzima je vrlo važno okupiti se barem jednom dnevno uz obrok. Deca i odrasli jedu istu hranu jer u Francuskoj nema dečije hrane. Roditelji ne teraju decu da jedu ono što im se ne sviđa, ali insistiraju da barem probaju hranu.

Čitati i pisati uče u školi

Vrlo je uobičajeno da mnoga deca ne znaju čitati sa 5 godina, a roditelji se zbog toga ne uzrujavaju. Detinjstvo je divno vreme kada uče sanjati, istraživati svet i biti pristojni i odgovorni. A kada krenu u školu, naučiće čitati i pisati.

Deca dobijaju džeparac

Tokom obilaska prodavnica, deca su obično mirna i ne stvaraju probleme ako im roditelji nešto ne žele kupiti. Počinju da dobijaju džeparac sa sedam godina i dopušteno im je da potroše taj novac na ono što žele. Mesečni iznos džeparca obično odgovara dobi deteta.