Kada vaša slatka i vesela beba lista stranice slikovnica i gleda različite slike te sluša šta joj čitate sigurno se pitate da li razume nešto? Šta sada misli ta slatka glavica? Prema novom istraživanju koje je nedavno predstavilo Amerčko pedijatarsko društvo čitanje knjiga malim bebama utiče na njihov razvoj. Nučnici su pratili više od 250 mama i beba koje su na početku istraživanja bile stare šest meseci, a decu su pratili dok nisu napunila četiri i po godine.

Istraživači su pitali mame koliko dana u nedelji čitaju knjige svojoj deci i koliko su kvalitetno posvećene tome. To znači jesu li za vreme čitanja pokazivali detetu slike i pričali o njima, objasnila je voditelj istraživanja Carolyn Cates s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku. Na kraju su zaključili da i kvantitet i kvalitet ranog čitanja utiče na veštine pismenosti u ranom detinjstvu. Što pokazuje da nije bitna samo veština čitanja, nego i pomaže komunikaciji između deteta i roditelja što je ključno za podsticanje mozga u učenju govora i čitanja. 

„Mislim da je čitanje knjiga stvarno važno u kontekstu razvijanja jezičnih interakcija koja se događaju“, objasnila je Cates za The Huffington Post.

Novo istraživanje samo je još jedna potvrda u nizu koliko je čitanje naglas važno za razvoj deteta. Snimke mozga dece predškolskog uzrasta pokazuju da oni koji su redovno slušali čitanje naglas imaju veću aktivnost mozga u delovima zaduženim za razumevanje pripovedanja i vizualizaciju slika. Druga istraživanja su pokazala da su deca koja su odrasla u domovima s najmanje 500 knjiga imaju gotovo 20 posto veću šansu da završe fakultet.

Izvor: Klokanica