Beba ne mora biti zabundana do ušiju samo zato što je napolju hladno, a malo snega ne treba da sprečiti svakodnevnu šetnju. Štaviše, svež vazduh dobar je za decu, a posebno za male bebe jer će lakše izgraditi dobar imunitet. Hladni meseci s bebom ne moraju biti stresni, stoga vam donosimo nekoliko saveta uz koje će vam zima proći sa osmehom na licu, a vaša će beba biti srećna i zadovoljna.

Slojevito oblačenje

Nijedan roditelj ne želi da je njegovom detetu hladno pa se ponekad dogodi da pretera sa slojevima odeće. Bebu treba oblačiti u skladu s tim gde se nalazi. Imajte na umu da je, bez obzira na to što je napolju hladno, u kući puno toplije. Stoga obucite dete prema unutrašnjoj temperaturi, a ne onoj koja je napolju. Ako ste vi u kratkim rukavima jer je u prostoriji toplo, ne možete očekivati da će vašoj bebi biti prijatno u debeloj trenerci i bodiju. Idete li u šetnju ili u park, obucite dete slojevito, kako biste mu mogli svući suvišnu odeću kad mu postane vruće. Ako je napolju izrazito hladno, duva jak vetar ili pada kiša, radije ostanite kod kuće, ali ako temperatura nije ispod nule i nema ni padavina ni vetra, obucite dete u zimsku jaknu, rukavice i kapu koja će mu prekriti uši, a možete poneti i ćebence za kolica.

 

Kako da znate da li je bebi pretoplo ili hladno?

Prepoznati da li je bebi vruće ili hladno nije tako teško kao što se isprva čini. Primetite li da je detetovo lice crveno i koža prilično topla, te da je razdražljivo i nervozno, verovatno mu je pretoplo. Ako je znojno kad zavučete ruku iza vrata, definitivno mu je pretoplo, a u slučaju da mu je hladno ima hladne ručice i noge, poručuje dr med. spec. pedijatrije Mirjana Kolarek Karakaš. Kad se nalazite napolju, češće proveravajte je li vašoj bebi prijatno, kako biste znali treba li je ugrejati ili skinuti višak odeće.

Boravak na svežem vazduhu ne bi trebalo da traje predugo, jer deca teže zadržavaju toplotu tela nego odrasli. Naime, bebe još nemaju sposobnost da zagreju telo drhtanjem, a nemaju ni masnoće u telu koja bi im pomogla da se ugreju kad im je hladno.

„Pitanje koje najviše muči nove mame je – kada prvi put mogu izaći s bebom. Mislim da je najbolje s navršenih mesec dana, najpre na balkon ili u dvorište. U početku će na svežem vazduhu biti dovoljno deset minuta pa svaki dan produžiti za još pet minuta”, savetuje pedijatar Kolarek Karakaš.

Bez jakne u autu!

Za vreme vožnje u autu dete nikad ne bi trebalo da ima debelu zimsku jaknicu ili skijaško odelo na sebi. Da bi detetu bilo prijatno u tako debeloj odeći, potrebno je olabaviti remen na sedalici pa se na taj način zapravo povećava rizik od povreda bebe u slučaju nezgode. Dete treba obući za temperaturu auta, a ne za onu koja je napolju. Pre nego što dete smestite u sedalicu, najpre zagrejte auto. Jaknicu ponesite sa sobom, kako biste ga mogli obući prilikom izlaska iz auta.

 

 

Izbegnite prehladu

S obzirom na to da bebe još uvek nemaju izgrađen jak imunitet, sklonija su prehladama koje se mogu javiti i do nekoliko puta u godini. Nažalost, prehlada je neizbežna, ali možete barem pokušati smanjiti rizike. Najvažnija je higijena ruku svih ukućana, a ponajviše bebe, jer se rukama prenosi najviše bakterija. Ruke treba prati sapunom i vodom kad god je to moguće, a u ostalim slučajevima dovoljne su i vlažne maramice za bebe. Obratite pažnju i na igračke koje beba koristi, jer i one treba da budu čiste i dezinfikovane.

Bebe od šest meseci ili više trebalo bi da se vakcinišu protiv gripe, jer je to najbolje što možete učiniti za prevenciju. Deca uz gripu lako mogu razviti i upalu pluća ili uva pa je važno učiniti sve da biste je sprečili. Treba izbegavati i gužve, te drugu decu koja su prehlađena. S obzirom na to da je zima sezona prehlade i gripe, preporučuje se izbegavati odlazak s bebom u trgovačke centre ili prostorije s puno ljudi. Da se dete ne bi prehladilo, bitno je i skratiti vreme kupanja na svega desetak minuta, pa čak i manje ako se radi o odojčetu. Pre kupanja potrebno je dobro ugrejati kupatilo, a možete ugrejati i peškir pre nego ga upotrebite za brisanje bebe. 

Suva koža

Niske temperature i suv vazduh u grejanim prostorijama mogu isušiti bebinu kožu, pa čak i uzrokovati njeno ljuštenje. Kako biste to sprečili, nemojte preterivati s grejanjem u kući. Temperatura treba biti prijatna, između 20 i 23 Celzijusovih stepeni. Kada kupate bebu, u vodu je dobro staviti malo negujuće uljane kupke, a nakon kupanja mazati lice i telo neutralnim kremama, ističe dr med. spec. pedijatrije Kolarek Karakaš. Doktorka dodaje da kupanje ne treba da traje predugo, a voda ne treba da bude pretopla, nego između 35 i 37 Celzijusovih stepeni. Pretopla voda i dugo kupanje samo će ubrzati dehidraciju nežne bebine kože.

Izlazite li s bebom u šetnju, nužno je zaštititi njeno lice zaštitnom kremom, a na usnice naneti balzam, savetuje dr med. spec. pedijatrije Kolarek Karakaš. Za lice možete upotrebiti zaštitnu kremu od hladnoće i vetra, a za usne će poslužiti bilo kakav neutralan stik za usne.

Sve se može!

Hladno zimsko vreme ne znači da svaki trenutak morate provesti na iglama i držati bebu pod staklenim zvonom, već samo treba da preduzmete sve mere kako biste je zaštitili tokom tih meseci. S vremenom ćete naučiti šta vašoj bebi odgovara, a šta ne, šta joj je potrebno i kako se oseća u pojedinom trenutku. 

Uz ove savete dopustite sebi uživanje u zimskim radostima s vašom bebom i stvorite lepe uspomene!

Izvor: Bebac