Rak dojke je jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena u Srbiji, te bi trebalo posebnu pažnju da obratimo na prevenciju ove bolesti.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, svake godine se u našoj zemlji registruje oko 4.600 novoobolelih žena, a gotovo 1.600 njih ne uspe da se izbori sa rakom dojke. Kako bi pobedile ovog neprijatelja, potrebno je da, pored redovnih samopregleda dojki i preventivnih odlazaka kod lekara, posebnu pažnju obratimo na našu ishranu.

Brojna naučna istraživanja su dokazala da su određene grupe namirnica veoma efikasne u borbi pritiv raka dojke. Izdvojili smo pet supernamirnica koje bi svaka žena trebalo da redovno konzumira, kako bi se zaštitila.

Brokoli

Karfiol, kelj, kupus i ostale kupusnjače su veoma efikasne u borbi protiv raka. Međutim, brokoli je od posebnog značaja jer sadrži veliku količinu sulforafana, moćnog jedinjenja koje pojačava enzime koji utiču na odbrambenu moć organizma i čisti telo od svih otrova koji izazivaju rak.

Orasi

Ova supernamirnica je veoma efikasna i u brobi protiv raka dojke. Fitosteroli, koje sadrži ovo koštunjavo voće, blokiraju estrogenske receptore u ćelijama raka dojke, što može da uspori rast ćelija. Samo jedna šaka oraha dnevno obezbediće brojne benefite za zdravlje našeg organizma!

Pasulj

Veoma efikasne u prevenciji raka dojke su i mahunarke, koje bi trebalo konzumirati dva puta nedeljno, a posebno pasulj. Ishrana bogata mahunarkama povećava nivo butirata, masnih kiselina, koje u visokim koncentracijama ima zaštitini efekat protiv rasta kancera.

Cvekla

Možete je jesti sirovu, kiselu ili pripremljenu. U svakom obliku ovo povrće je veoma zdravo i korisno za naš organizam jer sadrži betacijanin koji ima antikarcenogeno dejstvo. Takođe, i list ove supernamirnice je veoma zdrav (pun gvožđa, kalcijuma i vitamina), te ga možete pripremati kao spanać.

Beli luk

Fitohemikalije iz belog luka zaustavljaju formiranje kancerogenih supstanci koji nastaju u želucu nakon konzumiranja nitrata (konzervans u mesnim prerađevinama). Studije su pokazale da je rizik da se razbole od karcinoma debelog creva za 50 odsto manji kod žena koje redovno konzumiraju beli luk, u odnosu na žene koje ga ne jedu. Takođe, ova supernamirnica je veoma korisna i u brobi protiv raka dojke, a jedan od načina da je unosite je da nekoliko usitnjenih češnjeva dodate u kuvani paradajiz, koji takođe uspešno sprečava pojavu i razvoj bolesti.