Na početku gurmanskih izazova, bebe se najčešće sreću sa slanim kašicama. Povrće koje se prvo uvodi u bebin jelovnik je krompir, šargarepa i tikvice

Prvi zalogaji služe tome da beba prihvati novi način hranjenja i ukuse. Izbegavajte da pre prve godine solite obroke jer bebe tek razvijaju čulo ukusa pa nemaju osećaj da im nešto nije dovoljno slano. Može se desiti da im određena namirnica, način pripreme, tekstura kašice ne odgovara. 

Baš u tome i jeste mamin zadatak, da se poigra sa različitim kombinacijama i nađe pravu meru za svoju bebu.


Foto. Freepik

Evo nekoliko predloga za prve kašice za bebe

Kašice sa KROMPIROM

Oljušten krompir iseckajte na sitno (da bi se brže skuvao) i kuvajte na pari ili u malo vode. Posle 10 – 15 minuta viljuškom proverite da li je skuvan. Možete ga pasirati sa prokuvanom vodom, vašim ili adapiranim mlekom. 

Nakon što u bebinu ishranu uvedete sir, jogurt ili puter u jelovnik, u pire krompir dodajte i neki od ovih mlečnih proizvoda.

U prvih par meseci, krompir može biti osnova svih kašica, a sa njim možete mešati šargarepu, tikvice, spanać, brokoli – onim redom kojim budete bebi uvodili nove namirnice. Takođe, krompir je idealna kombinacija sa bilo kojom vrstom mesa nakon što beba dovoljno poraste ( 6 – 8 meseci).

 

Foto: Freepik

Kašice sa ŠARGAREPOM

Sprema se na isti način kao i krompir. Idealna je namirnica u kombinaciji sa mlekom za odojčad, krompirom, pirinčem i mesom. Za prve obroke dovoljno je da šargarepu izblendirate sa prokuvanom vodom ili mlekom koje beba koristi. 

Oprez: Ukoliko primetite da je vaša beba “požutela” odnosno da su joj dlanovi, stopalca ili neki drugi deo tela žućkasti, moguće je da joj velika količina šargarepe ne prija. Obratite se svom lekaru da biste utvrdili da li je o tome reč. 

 

Kašice od TIKVICA

Veoma blagog ukusa, brzo se pripremaju i bebe ih vole. U prvom mesecu ih možete kombinovati sa krompirom i šargarepom, a kasnije i sa mlečnim proizvodima i malo mirođije kao začina. 

 

Kašice od SPANAĆA

Kada beba dovoljno poraste na red dolaze još ukusnije namirnice poput spanaća. Nakon što ga dobro operete, prokuvajte ga nekoliko minuta, zatim dobro ocedite. Sitno iseckani spanać pomešajte sa malo putera i mleka i sačekajte da se zgusne i ohladi. Prijatno, bebice!