Svakih pet godina američki stručnjaci objave Vodič za ishranu. Ove goodine on je naročito važan, jer je po prvi put uključio i ishranu beba i dece.

Iako je do sada ovaj vodič bio namenjen starijima od dve godine, ove godine je on uključio i ishranu mališana u prva 24 meseca. Iako to nije finalna verzija, izdvajamo sve ono što se do sada zna o preporukama za ishranu najmlađih.

Bilo kakvo dojenje imaće benefite po bebu. Kao i uvek, ističe se velika dobrobit dojenja bebe. Najbolje bi bilo da bebu dojite barem prvih šest meseci života. Ma koliko da dojite, to će imati velike prednosti za dete, jer će smanjiti rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 1, astme. 

Prva hrana je mnogo važna. Ishrana u periodu do treće godine je od velike važnosti, jer daje mnoge dugoročne benefite i pomaže kasnijem detetovom izboru hrane. U vodiču se ističe važnost unošenja gvožđa i cinka (kroz meso, jaja, morske plodove, žitarice), ali i raznovrsnog povrća i voća u periodu od šestog do dvanaestog meseca. Takođe, kao i uvek, ne preporučuje se uvođenje čvrste hrane pre četvrtog meseca bebinog života.

Šećere totalno izbegavajte. U vodiču se ističe da u bebinoj ishrani, koja je od ključne važnosti, nema mesta za dodate šećere (osim šećera iz voća ili mlečnih proizvoda). Ovo se naročito odnosi na zaslađivače u sokovima, koje bi trebalo potpuno izbegavati u prve dve godine života. Rano ispijanje sokića stvara mnogo manje prostora za unos bogate hrane i pića. Neka istraživanja pokazala su da su zaslađeni sokovi povezani sa prekomernom težinom kasnije, ali i sa lošim navikama i prečestom konzumacijom sokova.

Ranije uvođenje kikirikija i jajeta ima zaštitnu funkciju. Neka istraživanja pokazalu da uvođenje ovih namirnica malo pre prve godine, u dogovoru sa lekarom, mogu smanjiti rizik od alergija na hranu, prenosi Parents. Iako to nije potpuno dokazano za sve namirnice (riba, na primer), uvek razgovarajte sa pedijatrom o uvođenju novih ukusa u ishranu bebe.

Bitno je kako hranite dete. Važno je da prepoznate znake koje dete daje – da li je sito li gladno, jer ćete tako razviti kasnije bolju regulaciju i stvoriti pozitivne efekte na detetovu težinu. Takođe, oni ističu veliku ulogu upornosti i ponovljenog davanja povrća, voća. Važno je da ne odustajete.