Vreme je za odmor, idemo na more, pakujemo se ali nam se provuče i ono čuveno pitanje mama koje imaju bebice u periodu uvođenja nemlečne ishrane i kašica – šta jesti i kako hraniti bebu na odmoru?

Napravićemo mali osvrt za početak na bebe koje sisaju/piju ad mleko. Mame ne trebate preterano da razmišljate ovde, vodite računa o onome što vi jedete (ako beba sisa), da ne nadima, pijte flaširanu vodu, smanjite unos slatkiša…

Savet za bebe koje piju formulu – ne pripremajte je unapred. Ponesite preporučinu količinu mleka u sterilnu flašicu i vodom iz termosa napravite mleko. Ukoliko beba ne popije sve, ostatak bacite, može lako da se pokvari.

Leto je specifično po tome da se manje jede i naši mališani su spremni da preskoče jedan do dva obroka. Upravo zbog toga moramo voditi računa o praznim kalorijama iz slatkiša, sladoleda i sokova sa dodatkom šećera.

Šta spakovati za put od namirnica?

 Pored kantica, lopatica, stvarčica, kupaćih gaćica, haljinica i košuljica postavlja se pitanje šta od hrane da spakujemo za naše mališane? Odgovor je svakako kvalitetnu i zdravu hranu…

  1. Ako idete u apartmane sa sopstvenom kuhinjom –  ne morate previše da razmišljate već možete da se ponašate „kao kod kuće“. Ponesite blender i par neophodnih stvari koje inače koristite (pribor za jelo za decu, činijica, kutija za čuvanje hrane, teglice). Uglavnom apartmani su opremljeni sa šerpama i loncima, mada možete poneti za malca njegovu šerpicu za pripremu hrane.

Što se namirnica tiče, integralna testenina, kao i integralno brašno, suvo voće, jezgrasto voće, integralni pirinač, proso, kinoa… samo su neke od nekvarljivih namirnica koje možete spakovati u putnu torbu.

Voće i povrće, kao i mlečne proizvode poput pavlake ili kiselog mleka uglavnom možete da kupite u lokalnim marketima.

*Kuvajte obavezno sa flaširanom vodom. Stomačići malaca su jako osetljivi

  2. Ako idete u hotele (ne vezano koliko ***), možete zamoliti na recepciji da pitaju u kuhinji da vam svaki dan odvoje čisto meso (teletinu, piletinu) sa povrćem koje je toga dana na meniju, bez soli naravno, i da vam izblendiraju. (Prošli smo kroz sve ovo, izlaze u susret i budu jako ljubazni )

3. “Švedski sto“ ima veliki izbor namirnica koje možete kombinovati i za doručak i za večeru i ponuditi malcu, dok za ručak opet možete zamoliti osoblje da vam izađe u susret!

Ovde uvek možete da izdvojite na tanjiru voće za kasnije i da na plaži imate spremnu užinu.

 

Kako isplanirati zdrave obroke na plaži?

Primećujemo da na plaži deca stalno nešto grickaju, ali nema potrebe za tim. Bolje je da imaju glavne obroke van plaže, a na plaži da im ponudite zdrave užine. Voće ili neki integrani keks (pripremite kod kuće i ponesite na put, može trajati i do nekoliko dana).

Doručak je najvažniji obrok i zato pre odlaska na plažu obavezno napravite vašem detetu doručak. Instant doručak kao što je musli, korn fleks, lisnato testo/pekaru zameniti sendvičima sa hlebom od celog zrna sa ćurećim prsima, jajima, makaronama sa sirom. Na plažu ponesite rashladni frižider i u njega spakujte u posebnim čuvalicama voće, povrće i zdrave salate sa pilećim mesom.

Užina na plaži

  • Naseckajte šargarepu, papriku, krastavac ili neko voće i spakujte u posude tkzv. čuvalice. Ovo može da bude odlična užina za vašeg malca na plaži.
  • Stariji mališani mogu jesti badem, lešnik, sušeno voće.
  • Voda – da svakako, najbolji napitak za naše mališane. Unos tečnosti na plaži jako bitan! Sokovi sadrže dosta šećera, zato ih zamenite limunadom ili domaćim čajem. Vitamini i minerali treba da dolaze iz zdrave hrane, a ne iz sokova sa dodatkom šećera.

Meso, riba, jaja, proteini životinjskog porekla se kvare na povišenim temperaturama, zato na plažu nosite namirnice biljnog porekla koje sadrže proteine poput boranije, graška, sočiva, leblebija…

Koristite brz način termičke obrade, zapravo pripremajte takozvana „letnja jela“, grilovano povrće i meso, blanširano povrće itd.

Dodatni saveti:

Ukoliko vaše dete ima retke stolice obavezno mu dajte probiotik. Najbolje bi bilo da par dana pred putovanje krene da pije probiotike i da nastavi sa njima dok boravi na moru.

Novu hranu ne uvodite na letovanju zbog mogućih alergijskih reakcija!

Upozorenje za gotove kašice:

  • Ukoliko ne uspete ništa od gore navedenog (da skuvate, ponesete od kuće, izblendirate u hotelu…), kupovne kašice mogu pomoći na plaži. Ali bez preterivanja jer sadrže mnogo skirivenih šećera.

Sami možete napraviti kašicu od povrća i žitarica ili od voća i žitarica. Naravno sterilna teglica i čuvanje u rashladnom frižideru je imperativ.

Izvor: www.mojprvizalogaj.rs