Dolazak deteta na svet je predivno i uzbudljivo iskustvo. Prvih nekoliko meseci dete zahteva posebnu negu i brigu što znači da su majka (ili otac) na porodiljskom odsustvu. Kada prođe, potrebno je vratiti se na posao i uskladiti sve obaveze.

Da bismo vam olakšali taj povratak, koji često može biti traumatičan, u nastavku donosimo nekoliko saveta.

 

Napravite raspored kod kuće

Čvrst raspored i predvidljiva rutina olakšaće pola posla. Nedelju dana pre povratka na posao napišite raspored obaveza i pokušajte da ga se pridržavate. Napravite raspored hranjenja, spavanja i igre, kako biste detetu osigurali osećaj stabilnosti i sigurnosti.

Očekivanja od osobe koja će čuvati dete

Ostavljanje deteta na brigu drugome nije lak posao. Iskomunicirajte svoj raspored i zajedno osigurajte detetu blag prelaz. Uvek imajte rezervni plan u slučaju da morate angažovati nekog drugog da brine o vašem detetu dok ste na poslu.

Popričajte s nadređenima

Razgovarajte s nadređenima o svojoj situaciji i očekivanjima nakon povratka na posao. Raspravite o odgovornostima i obavezama, pogotovo tokom prve radne nedelje, kako vas povratak ne bi šokirao.

Dogovorite interne sastanke

Nakon što ste se vratili na posao, obavestite kolege o povratku i upoznajte se sa situacijom u kancelariji. Pokušajte pohvatati sve što ste propustili kako biste se brže vratili u svakodnevnicu.

Isplanirajte radnu nedelju

Svaki dan napravite raspored za sutradan kako biste izbegli preopterećenje. Neko vreme pokušajte izbeći velike projekte i ne obavljajte više stvari odjednom. Ne zaboravite da je potrebno vreme da pohvatate sve konce i spremno se vratite u rutinu. Ako je moguće, vratite se na posao sredinom nedelje, tako da imate par dana prilagođavanja pre povratka u punu radnu nedelju.

Proveravajte osobu koja čuva dete

Ako ste zabrinuti za dete, radije nazovite i proverite da li je sve u redu. U protivnom ćete postati izrazito nemirni što će uticati na vašu produktivnost. Osim toga, možete postaviti i kamere unutar doma kako biste u svakom trenutku mogli da vidite šta dete radi. U tom slučaju, potrebno je obavestiti dadilju da su u prostorijama postavljene kamere.

Razgovarajte sa svojim kolegama

Prvih nekoliko dana ćete se teško fokusirati na posao. Ako osetite da vam nedostaje koncentracije, razgovarajte sa svojim kolegama i pokušajte da se opustite. Kolege vas mogu usmeriti na šta da obratite pažnju i vratiti vam fokus na bitne stvari.