Čim se beba rodi, bićete zatrpani igračkama koje će kupovati bake, deke, tetke, a i vi ćete kupiti mnogo toga što vam se svidi. Ali, za neke od njih još nije pravi trenutak.

Od rođenja do druge godine igračke prvenstveno služe za podsticanje detetovog psihomotornog razvoja, ali da bi tu ulogu zaista imale, treba da budu prilagođene uzrastu. Naravno, biće vam teško da detetu ne date sve te prelepe, s ljubavlju izabrane igračke, a možda će vas i gristi savest. Za to nema potrebe, jer one nemaju nikakvu ulogu dok dete ne poraste dovoljno da bi se njima igralo.

0-1 meseca

Verovali ili ne, ali prva igračka kojom će se vaša beba igrati upravo ste vi. Sve bebe od prvog trenutka posle rođenja privlači ljudski lik. Naročito reaguju na poznato lice, posebno na majčin lik.

1-2 meseca

U ovom uzrastu na krevetac možete da postavite muzičku vrtešku jarkih boja. Ona se stavlja na stranicu kreveca, u visini bebinog stomaka. Poznato je da bebe radije gledaju predmete u pokretu nego one statične.

2-3 meseca

Beba će se sada rado igrati zvečkom i mekom loptom. Naravno, treba poštovati i neka pravila da bi one imale svoju funkciju. Prva bebina zvečka treba da bude u obliku kugle prečnika pet centimetara, treba da ima dršku dugu oko 10 centimetara i da bude crvene boje da bi beba mogla da je fiksira pogledom i prati.

Prva lopta treba da je mekana, prečnika oko 10 centimetara, crno-bela ili u kombinaciji boja spektra (crvena, žuta, plava, zelena), jer tako male bebe uočavaju kontrast, a ne boju.   

4-5 meseci

Kocke i ogledalo fasciniraće bebu u ovom uzrastu. Kocke omogućavaju bebinoj šaci da se prilagođava obliku predmeta koji drži, a za početak je najbolje da budu one koje se slažu jedna u drugu. Bebe vole da posmatraju sebe u ogledalu, ali i da ga dodiruju, i zato treba da bude od plastike.

6-7 meseci

Šuškave knjige će dugo držati bebinu pažnju. Ona sada postaje svesna da sama proizvodi zvuk i okreće se u smeru njegovog izvora. Knjiga čije su stranice ispunjene šuškavim materijalom dugo će je zabavljati.

8-9 meseci

Kako beba počinje da se pomera i menja položaj, tako je sve više interesuju igračke koje se kreću – autići, loptice i sl.

12-24 meseca

U ovom periodu vaša beba će biti spremna za „ozbiljnije“ igračke. Razvoj funkcija šake omogućava hvatanje pločica raznih oblika i boja, okretanje, guranje i pritiskanje dugmića, pa možete da joj date veće kocke za slaganje, veliki auto „za prevoz“, kutije, knjige, kutije sa oblicima koji se ubacuju. Uživaće da postavlja kocke jednu na drugu uvis ili jednu pored druge u niz, da manje predmete stavlja u auto i vozi. Posebno će uživati da stavlja igračke u kutiju, vadi ih, prosipa, stavlja kutiju na glavu, ulazi u kutiju. Na taj način uči o odnosima u prostoru, šta je manje a šta veće, i kako s jednog mesta može da prenese stvari na drugo.

Izvor: Yumama