Da li ste se nekada zapitali koliko su zapravo ceđeni sokovi zdravi? Nisu svi sokovi hranljivi, a sve to zavisi od njegovih sastojaka kao i načina ceđenja i pripreme. Ceđeni sokovi mogu biti obično ili hladno ceđeni sokovi. 

Obični ceđeni sokovi se dobijaju uz pomoć običnog sokovnika, tako što odvaja sok od voća i povrća pomoću sečiva u njemu koja se brzo okreću. Sok zatim prolazi kroz mrežasti filter i sakuplja se u posudi. Obični sokovi su zaista dobri za eksperimentisanje i za trenutnu konzumaciju, međutim, zbog predenja u sokovniku gubi se mnogo osnovnih hranljivih sastojaka. Takođe, ne možete ga čuvati dugo jer je sklon truljenju i promenama ukusa. Zidovi ćelija soka počinju da se raspadaju nakon nekog vremena, dok se hladno ceđeni sokovi prave uz pomoć specijalnih sokovnika koji drobe i pritiskaju voće i povrće da bi se sok izdvojio.

Kako biste napravili zaista dobar hladno ceđeni sok, koji će vaša deca zapravo i piti, potreban vam je dobar sokovnik za hladno ceđenje. Ovo znači da će vaša deca bez problema uneti kelj, brokoli, cveklu, spanać. Sporo ceđenje znači manje obrtaja u minutu. Blag, ali konstantan pritisak i spora rotacija čine da se iz svakog komada pažljivo iscedi svaki koristan sastojak. Sok se dobija gnječenjem voća i povrća, pri niskoj brzini, čime se ne stvara toplota koja uništava neke vitamine. Na ovaj način sok zadržava većinu nutrijenata, boju i ukus. Nema okretanja i noževa, što znači da su sokovnici za hladno ceđenje vrlo efikasni u zadržavanju hranljivih sastojaka. Sok takođe traje više dana od običnog soka i pravi je napitak za čišćenje organizma.

Zašto su hladno ceđeni sokovi toliko dobri?

 • Vrlo efikasan način povećanja konzumiranja sirovog voća i povrća kod vašeg deteta, posebno ako ga ne jede redovno
 • Hladno ceđeni sok je prilično sličan multivitaminu, što znači da je čaša hladno ceđenog soka jača detetov imunitet.
 • Bolji imunitet: Hranljive materije u hladno ceđenom soku hrane dobre bakterije vašeg tela, koje dalje pomažu u suzbijanju potencijalno patogenih bakterija.
 • Povećana količina vlakana koju konzumiraju poboljšaće njihovu probavu.
 • Bez dodatka šećera, šta može biti bolje od toga?
 • Dodatna prednost je što konzumiranje sezonskih hladno ceđenih sokova pomaže deci da cene sezonsko voće i povrće. Breskva ima bolji ukus leti, a pomorandža zimi, jer pripada toj sezoni i korisna je u borbi protiv infekcija te određene sezone.

Zapamtite, koristićete više voća i povrća nego što možete da zamislite, deca će uživati, a i vi sa njima. Uzbudljivo je gledati kako ispijaju punu čašu zelenog povrća, a i što je najvažnije, proces pripreme je zabavan.

Namirnice koje jačaju imunitet poput limuna, đumbira, šargarepe, narandže i cvekle takođe su ukusne i deca ih radi piju ujutru uz doručak. Pre nego što krenemo na recepte, uzmimo trenutak da pričamo o sokovnicima. Svaki put kada postavimo neki ukusan recept za sok, budemo zatrpani pitanjima koji sokovnik koristimo. 

Volimo Lupo Marshall sokovnik za hladno ceđenje zato što je sjajna mašina po odličnoj ceni. Imali smo priliku da ga testiramo i jednostavno ga obožavamo. Bezbedan je za upotrebu, i zbog toga lagano možete da uključite i decu u zajedničko ceđenje sokova.

Dok bismo potrošili novac na običan sokovnik koji je obično jeftiniji, ovaj će trajati godinama i isplatiće se odmah nakon što deca krenu da se otimaju ko će da stavi povrće da se cedi kroz sokovnik. Lak je za održavanje, svi dodaci se jednostavno odvajaju i peru. Nama je najveći utisak ostavilo to što ne pravi nikakav haos u kuhinji. Dok smo koristili običan sokovnik dešavalo nam se da stane usred ceđenja soka zato što se posuda prepunila, a koja je unutar sokovnika, što dalje iziskuje pranje svih delova kako bismo nastavili sa ceđenjem voća. Sa Lupo Marshall sokovnikom za hladno ceđenje toga nema. Posuda za otpatke se nalazi sa spoljašnje strane, i a pošto radi po potpuno drugačijem principu ne može da se zapuši i to je, verujte nam na reč, spas.

Sokovnik za hladno ceđenje voća i povrća – najzdraviji izbor za decu i odrasle

Znate da je hladno ceđeno maslinovo ulje zapravo najkvalitetnije? Ne bez razloga. Tehnologija sporog ceđenja omogućava veću očuvanost nutritivnih vrednosti, vitamina, minerala, boje i prirodnog ukusa, ali i veću količinu soka. Hladnim ceđenjem se dobija 10-50% više soka (zavisno od namirnica), nego u običnim sokovnicima. Osim što dobija veća količina soka, on će vam i duže trajati. Sok dobijen hladnim ceđenjem do 2 dana možete držati u frižideru bez značajnog gubitka nutrijenata.

-LupoMarshall

Uključite decu u proces pravljenja soka i tako što ćete ih odvesti na pijacu ili lokalnu piljaru i zajedno birati voće i povrće. Podstaknite ih da gledaju kako cedite sok, da vam dodaju voće dok vi cedite. Biće zapanjeni kako od šargarepe i cvekle može nastati tako ukusan sok. 

U početku probajte da cedite više sokove od voća, a zatim postepeno u njih ubacujte povrće kako bi se mališani lakše navikli na ukus. Ukoliko je potrebno, možete sok razrediti vodom, ili ga čak pustiti da odstoji kako bi imao puniji ukus. Naravno, hladno ceđeni sok poslužite u zanimljivim flašicama i sa šarenim slamčicama i deca će biti oduševljena.

Evo recepata za tri soka koja su šarena, zdrava i puna hranljivih materija koji pomažu jačanju imuniteta vaše dece. Bonus je taj što sva tri soka imaju neverovatan ukus i biće hit za vaše mališane!

Sastojci

Đumbirov sok

 • 3 pomorandže, oljuštene
 • 5 šargarepa
 • 2 jabuke
 • 1 komadić đumbira, oljušten
 • 1 komadić sveže kurkume

Zeleni sok

 • 1 brokoli bez cvetova
 • 1 krastavac
 • 2-3 lista kelja
 • 3 kruške ili jabuke
 • 1 oljušteni limun

Tropski sok

 • 3 jabuke
 • 1 mala cvekla
 • 3 šargarepe
 • 100g ananasa

Način pripreme:

Đumbirov sok

 1. Procedite sve sastojke kroz LupoMarshall sokovnik za hladno ceđenje i sipajte ga u čaše.
 2. Obično možete pronaći svežu kurkumu u prodavnicama, pored đumbira. Ukoliko ne možete da je pronađete, možete dodati i prstohvat mlevene kurkume u ovaj sok.

Zeleni sok

 1. Procedite sve sastojke kroz LupoMarshall sokovnik za hladno ceđenje i sipajte ga u čaše.

Tropski sok

 1. Procedite sve sastojke kroz LupoMarshall sokovnik za hladno ceđenje i sipajte ga u čaše.

Info

Uzrast:8+ meseci

Čuvanje: Do dva dana u frižideru. Sok će se malo odvojiti, ali ga promešajte ili promućkajte pre upotrebe.

Kelj – ukoliko nemate kelj, ili vaša deca neće ni blizu njega, možete upotrebiti 3 šake spanaća umesto njega.