Da li ste se nekad zapitali čemu služe oznake i brojevi na deklaraciji proizvoda?

Često ističimo kako moramo da budemo oprezni u odabiru namirnica, da pažljivo gledamo i čitamo svaku oznaku, jer su često namirnice pune različitih aditiva i materija koje mogu biti štetne po zdravlje.

Za svoje male i velike bebe uvek birajte domaću hranu, napravite svoje omiljene slatkiše i slaniše zajedno sa kvalitetnim i odabranim namirnicama i uživajte u tome zajedno.

Svakako, nećete uvek biti u prilici da spremite kod kuće i zapakujete mališanu, ali trudite se da što češće to radite.

Za brzu i zdravu užinu ako nema vremena, uvek može da posluži voće poput banane, jabuke, dolazi sezona trešanja, jagoda… Dok je koštunjavo voće izuzetno dobar izvor masti, a deca imaju zanimaciju dok grickaju badem ili lešnik.

 

Šta su E brojevi?

Print

Čuveni E brojevi na ambalaži govore da namirnica sadrži aditive. Ali, to ne znači da ukoliko namirnica nema izlistane E brojeve na pakovanju, da je bez aditiva!

Aditivi se dodaju da bi namirnica duže ostala sveža, da pojača aromu i ukus, da da boju…

Prerađene namirnice sadrže previše E brojeva i samim tim previše aditiva.

Deca sa alergijama posebno mogu reagovati na aditive u hrani, pa zato detaljno morate gledati i čitati ambalažu.

Sveža hrana, voće, povrće, meso ne sadrže etiketu sa sitnim slovima, te je zato radije birajte.

 

  Oprezno sa…

 

E 620- 625 Glutamat – pojačivač ukusa. Nalazi se u mnogim gotovim proizvodima, začinima, grickalicama, slatkišima, suhomesnatim proizvodima, kockama za supu…

Naučne studije govore da je korišćenje namirnica sa dodatkom glutamata u korelaciji sa glavoboljom, promenom raspoloženja, gojaznošću, čak i sa astmom.

Često se može naći i pod drugim imenom na primer, monosodium glutamate, msg, pod oznakom E 621, hidrolizirani biljni protein.

 

Transmasne kiseline – zasićene masti – hidrogeniozvane masnoće

Gotova jela, peciva, slatkiši, pržena hrana, słane grickalice, margarin kao i brza hrana sadrže transmasti. Transmasti nastaju industrijskom obradom tečnih biljnih ulja u čvrsta. Dovode do pada HDL zaštitnog holesterola, a podižu nivo LDL štetnog holesterola. Štetne su za srce i krvne sudove. Druga imena su: hidrogenizovane biljne masnoće, hidrogenizovane masti.

 

Proizvodi sa oznakom „bez šećera”

 

Iako piše da proizvod ne sadrži šećer, on se ipak krije pod nekim drugim imenom. Glukoza, fruktoza, dekstroza, maltoza, saharoza, laktoza, izomaltoza sve su to vrste šećera koje se mogu naći u namirnicama.

Sirup od glukoze, sirup od šećerne repe, kao i sladni sirup, mogu se dodati kao vrsta šećera, a da kupac misli da proizvod ne sadrži šećer.

 

Glukozno fruktozni sirup je vrsta kukuruznog sirupa. Jeftiniji je od sećera, produžava rok trajanja proizvoda i zbog toga se veoma često koristi. U najvećoj količini nalazi se u slatkim pićima, voćnom jogurtu, pecivima, gotovim supama.

Budite oprezni jer ovaj zasladjivač deluje loše na nas organizam zbog toga što:

-povećava količinu masnih ćelija oko jetre i unutrašnjuih organa,

-povećava nivo triglicerida,

-negativno utiče na na rad bubrega,

-povećava krvni pritisak,

 

Posebno obratite pažnju ukoliko na deklaraciji proizvoda stoji da sadrži ovaj zaslađivač, naročito jer se često nalazi upravo u proizvodima koje konzumiraju deca.

 

emulgatori

E 951 – Aspartam, veštački zaslađivač

Aspartam spada u grupu vestackih zaslađivača i predstavlja zamenu za šećer. Nalazi se u gotovo svim proizvodima sa natpisom “bez sećera”, pre svega u lajt osvežavajućim napicima, žvakama, lajt jogurtu i slatkišima.

Ukoliko se unosi previše proizvoda koji sadrže asparatam mogu se javiti zdravstvene smetnje kao što su glavobolja, vrtoglavice, mučnine, ubrzan rad srca, depresija i umor.

Iako se zaslađivači koriste kao zamena za šećer, oni zapravo podstiču apetit i povećavaju želju za unosom slatke hrane sto povećava rizik od gojaznosti i bolesti koje prate višak kilograma.

 

E 322 Soja lecitin služi za spajanje vode i ulja u proizvodu. Može se naći u keksićima, bombonama, čokoladi…

Soja spada u GMO proizvod i zato je poželjno namirnice koje sadrže sojin lecitin izbegavati.

 

Aditivi za boje E121 – E129, benzo kiseline E210 – 213 kao i sulfiti E220 – 228 najčešće dovode do alergijski reakcija.

E330 Limunska kiselina može oštetiti zube, a nalazi se u ledenom čaju, supama iz kesice…

Izvor: www.mojprvizalogaj.rs