Zašto je važno da naučim dete lepom ponašanju za stolom?

Učenje deteta manirima za stolom važno je zbog toga što je to prvi korak za učenje discipline, ali i socijalizacije. Zapamtite da je veoma važno da budete dosledni, jer ukoliko budete kršili pravila koja sami namećete mališanu, samo ćete ga zbuniti.

Ključ uspeha je da vi sami budete dobar primer detetu kako treba da se ponaša, jer u suprotnom sigurno neće shvatiti čemu želite da ga naučite.

Kada je pravo vreme za učenje lepih manira za stolom?

Već oko druge godine dete počinje da prihvata savete kako treba da se ponaša za stolom.

Mališani počinju da prihvataju odgovarajuće ponašanje za stolom oko druge godine. Lepi maniri razvijaju se postepeno i potrebno je konstantno podsticanje, ukoliko želite da vidite rezultate.

Vreme obroka treba da bude prijatno za sve, a nikako ne treba da bude period za „davanje lekcija“. Napravite opuštenu atmosferu, skuvajte omiljeno jelo mališana, aranžirajte hranu i servirajte u tanjire koje će detetu biti zanimljivi i privlačni.

Takođe, dobro bi bilo da u periodu učenja bude prisutan još neko, osim mame i tate, od koga će dete moći da vidi i nauči nešto korisno.

Da li postoje neka osnovna pravila za početak učenja?

  • Postoji nekoliko pravila kojih se uvek treba pridržavati, a koja su veoma korisna, naročito za početak učenja lepog ponašanja za stolom:
     
  • Ostavite sve igračke, knjige, kućne ljubimce i obavezno oprerite ruke pre jela.
  •  Ne sme se pričati dok je hrana u ustima, takođe ne treba držati lekcije, svađati se, raspravljati se za stolom. Dovoljno je da dati nekoliko osnovnih smernica i biti detetu dobar uzor na koji će se ugledati.
  •  Ne sme se igrati hranom ili je bacati. Mirno recite detetu da to nije lepo! Naučite dete da kaže „hvala, molim, prijatno“.
     
  • Čim počne samostalno da uzima hranu, mališan treba da nauči da koristi kašiku i viljušku, a za početak neka koristi plastični pribor.
  •  Pokažite mu kako da koristi salvetu, bez obzira da li ima portiklu ili ne.

Moje dete stalno baca hranu, kako da mu objasnim da je to pogrešno?

Svako dete prolazi kroz fazu bacanja hrane. Bebe u stvari uživaju u tome da vide da nešto nestane kada oni bace i ponovo se pojavi kada vi dohvatite. Na taj način mališani počinju da shvataju da, iako nešto nestane iz njihovog vidokruga, ono i dalje postoji.

Ne treba vikati na dete, objasnite mu da je hrana za jelo, a ne za bacanje i da koristi kašiku, a ne prste. Budite spremni da će biti potrebno mnogo ponavljanja pre nego što to prihvati.

Da li je normalna pojava da se dete igra sa hranom?

Naučite mališana da kaže „prijatno, hvala, molim“!

Naravno. U ovom slučaju deca žele da zadovolje svoju znatiželju i istraže šta je to mama spremila za njih. Dopustite mu neko vreme da istražuje, otkriva boje, temperaturu i sastav hrane, ali ako primetite da se situacija stalno ponavlja, postavite određena ograničenja.

Takođe, nemojte tolerisati pravljenje velikog nereda. Čim završi sa jelom, ili ako da do znanja da ne želi više da jede, sklonite njegov tanjir.

Moje dete uvek napravi nered dok jede, mogu li to nekako sprečiti?

Mnogo hrane u tanjiru može da zbuni dete, jer želi da je se što pre „reši“, pa da biste to sprečili u njegov tanjir sipajte manje hrane i po potrebi dodajte, ali obavezno uvek sve vreme sedite pored mališana.

Ako pređe granicu lepog ponašanja, dajte mu do znanja da to nije prihvatljivo, a ako nastavi sa istim ponašanjem, odvedite ga u drugu sobu i recite mu da je obrok za njega završen (ovo se naravno odnosi na malo stariju decu koja mogu da shvate pojam kazne).

Treba li dete pohvaliti ili nagraditi kada se lepo ponaša za stolom?

Kada obrok protekne u skladu sa vašim zahtevima, ili bez većih katastrofa, dete treba pohvaliti ili ga nagraditi, recimo dezertom nakon obroka.

Uvek istaknite šta je dobro uradio ili naučio, zahvalite mu se što je bio u stolici sve vreme, ili ga pohvalite što je sam koristio kašiku.

Da li da koristimo stolicu za hranjenje za vreme obroka?

Deca vole da jedu u društvu, a ako imaju svoju stolicu, još više se osećaju važno. Osim toga bolje se koncentišu na jelo i lakše im je (naročito deci do 2-3 godine) da se samostalno hrane kada su u stolici za hranjenje zbog blizine stola, odnosno tacne, a i bezbedniji su.

Da li smem da zabavljam dete igračkama dok jede?

Mališanu dajte igračku pre početka obroka, dok recimo čeka da se ohladi, ili kad završi sa jelom.

Činjenica je da teško da će dete sedeti mirno za stolom duže od 10-15 minuta. Međutim, veoma je važno da za vreme obroka isključite televizor i sklonite sve igračke koje će mu odvlačiti pažnju, naročito ako vam je cilj osim da nahranite dete i da ga nečemu naučite.

Bolje je i da obrok kraće traje, nego da misli da mu je sve dopušteno. Zbog toga ga postupno učite lepim manirima; za početak neka nauči kako da koristi pribor za jelo i budite spremni da će trebati više vremena nego što mislite da sve savlada. Jedino ukoliko je dete završilo sa jelom, a vi želite da sedi za stolom dok ostali ne završe, dajte mu igračku kojom će se zanimati dok čeka kraj obroka.

Kako da naučim dete da se lepo ponaša za stolom u restoranu?

Nekoliko dana pre planiranog odlaska u restoran napravite „generalnu probu“ kod kuće, lepo se obucite, servirajte hranu u servis koji inače koristite u specijalnim prilikama i ponašajte se formalnije nego što to činite tokom „običnog“ ručka.

Ukoliko dete vodite u restoran, vodite računa da bude odmorno i gladno kada stignete. Ako na putu do restorana traži da jede, dajte mu malo vode ili soka koji će na kratko utoliti želju za hranom.

Prvo naručite hranu za dete, kako biste što kraće čekali i sprečili da dete postane nestrpljivo, ili da mu bude dosadno. Nemojte dete opominjati ili vikati na njega u javnosti, a ako postane nepodnošljivo, izađite na kratko ili prošetajte sa njim dok se smiri, pa se tek onda vratite u restoran.

 

Izvor: Bebac