Razređivanje kašica za bebe? Najlakši načini razređivanja kašica formulom, majčinim mlekom, jogurtom…

Da li da razređujem hranu za bebe pre nego što je zamrznem?

Ovo je verovatno najčešće postavljano pitanje o razređivanju hrane za bebe. Nije bitno da li ćete razređivati hranu za bebe pre ili nakon zamrzavanja, to je vaš izbor. 

Ne postoji pravilan način kako bi trebalo da se razređuju kašice za bebe. Naše mišljenje je da je razređivanje kašica NAKON  yamryavanja najbolje. Ponekad kada stavite u zamrzivač kašicu od tikvica ili kruške, odmrznute su više vodene, ređe i tečnije nego kada su napravljene sveže pa onda zamrznute. Zadržavanje menja celularnu strukturu mnogih namirnica i stoga mnoga hrana koja je savršeno zamrznuta, dobija drugačiju teksturu kda se odmrzne. Kruške i tikvice su samo neke od namirnica koje mogu da postanu tečnije nakon odmrzavanja.

Kako promeniti teksturu namirnica i razrediti domaće kašice za bebe?

Sačuvajte i upotrebljavajte tečnost od kuvanja. 

Kuvanjem hrane ili kuvanjem na pari će dovesti do toga da neki hranljivi sastojci iscure u vodu od kuvanja. Čuvanje tečnosti od kuvanja i upotreba iste za pasiranje hrane za bebe je sjajan način da zadržite te hranljive materije. Voda od kuvanja će hranljive materije vratiti nazad u hranu vaše bebe.

 NEMOJTE koristiti vodu od kuvnja šargarepa kako bi razredili kašicu.

Majčino mleko je odlično za razređivanje kašica za bebe

Korišćenje majčinog mleka za razređivanje kašica je odličan način podsticanje hranljivih sastojaka u hrani, kao i dodavanje poznatog ukusa.

Molimo vas da NE koristite prethodno zamrznuto mleko za razređivanje kašica koje nameravate da zamrznete. Jačino mleko koje jednom bilo zamrznuto, ne sme drugi put da se zamrzava. 

Adaptirano mleko

Kao što smo već pomenuli na nekoliko naših stranica, nije preporučljivo da zamrzavate adaptirano mleko zbog odvajanja masti. Ovo se dešava i kada se zamrzava kravlje mleko. Bezbedno je dodati adaptirano mleko u kašic koje ćete zamrznuti. Kao što proizvođači adaptiranog mleka naznačuju, nutritivna vrednost formule nije ugrožena kada je zamrznuta, niti postoje bezbednosna pitanja.

Temeljac za bebe

Još jedan sjajan način da razredite kašice za bebe je da napravite svoj temeljac.

Ne samo da su domaći temeljci ukusni, već su i vrlo hranljivi. Možete napraviti svoje zalihe temeljca, tako što ćete ga zamrznuti u malim porcijama (u posudama za led, na primer), a zatim koristiti količinu potrbnu za razređivanje kašica. Ukusan temeljac će dati lep ukus kašicama od piletine i pirinča.


Ovu hranu je najbolje razrediti pre zamrzavanja

Nekoliko vrsta voća i povrća je nabolje razrediti pre zarzavanja su:

 Ne zaboravite da se konsultujete sa svojim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.