Zamrzavanje hrane za bebe – Sve što trebate da znate o zamrzavanju domaće hrane za bebe

Postoji nekoliko važnih smernica koje morate da pratite. 

Koliko dugo hrana za bebe (kockice hrane) mogu da se čuvaju u frižideru i zamrzivaču?

  • Zamrzivač: 3-6 meseci (najidealnije je upotrebiti između 1-3 meseca)
  • Frižider (voće i povrće): 48 sati
  • Frižider (meso, riba, jaja): 24 sata

Za optimalni kvalitet i održanje hranljivih materija u hrani, zamrznute kockice hrane za bebe držite u zamrzivaču najduže 3 meseca.

Kockice hrane za bebe su sigurne u zamrzivaču 3-6 meseci. Ipak, korišćenje kockica zamrznute hrane za bebe u roku od 1- meseca je pametnije. Zbog količine vodenih kristala koji imaju tendenciju da se pojave na zamrznutoj hrani za bebe, i činjenici da hranljive materije mogu ispariti/iscureti nakon odmrzavanja zbog voćnih kristala, bolje je iskoristiti zamrznutu hranu za bebe što je pre moguće – do 3 meseca čuvanja u zamrzvaču je maksimum. Uvek preporučujemo korišćenje u roku od mesec dana, naravno ukoliko je to moguće. Dosta izvora će vam reći da voće i povrće možete čuvati u zamrzivaču 8-12 meseci. Ovo se uglavnom odnosi na hranu koja je zamrznuta u prirodnom stanju. Ovo takođe podrazumeva da zamrzivač ostane na konstantnoj temperaturi ispod nule. Ukoliko želite sa sačuvate hranu toliki vremenski period, onda je za vas najbolji izbor zamrzivač sandučar.

Zapamtite da kada određene knjige i vodiči za ishranu daju smernice za vreme zamrzavanja, oni se oslanjaju na tipične smernice za voće i povrće koje NIJE kuvano i nisu pretvoreni u kašice.

Koliko dugo kockice hrane za bebe mogu da se drže u frižideru?

U frižideru, preporučljivo je da se sveža, ispasirana hrana za bebe skladišti ne duže od 48 sati (dosta izvora za bezbednost hrane kaže da je i 72 sata u redu). Ovaj limit obezbeđuje da je razvoj bakterija u kašicama zadržan na minimumu i da hrana ne poprimi „ukus frižidera“. Ovo „pravilo“ se odnosi na meso, voće, povrće, itd.

Ukoliko ne planirate da zamrzavate domaću hranu za bebe, preporučujemo da pravite kašice danas za danas, ili na svaka dva dana.

Na primer, jedan batat možete da ispečete, pa onda da zamrznete jednu polovinu bez pasiranja, a od druge polovine napravite kašicu. Ovako se hrana neće bacati.

Da li je bezbedno upotrebljavati zamrznuto voće i povrće za pravljenje kašica za bebe i onda ih opet zamrznuti?

DA. Možete opet zamrznuti zamrznuto voće i povrće. Upotreba zamrznutog voća i povrća je druga najbolja opcija za upotrebu sveže hrane. Proces bryog zamrzavanja (zamrzavanje hrane na veoma niskoj temperaturi velikom brzinom) zapravo čuva i omogućuje optimalno zadržavanje hranljivih materija. 

Jedno od najčešće postavljanih pitanja je: „Mogu li bezbedno da koristim zamrznuto voće i povrće za pravljenje kašica za bebe i onda ih opet zamrznem? Ne postoje studije i istraživanja koja pokazuju da je ponovno zamrzavanje negativno i/ili da može negativno uticati na zdravlje. Jedina „prepreka“ je to što prvo morate skuvati hranu pre njenog ponovnog zamrzavanja. Zamrznuto voće i povrće NIJE KUVANO pre zamrzavanja. Zamrznuto povrće je odabrano na vrhuncu svežine i većina je zamrznuta brzom tehnologijom bilo u polju ili skladištu u blizini. „Sveže“ povrće može da stoji po kamionima i skladištima i transportovati se preko cele zemlje pre nego što uopšte dospe do vašeg stola.

Zamrznuto povrće NIJE kuvano pre pakovanja, tako da moraju da se skuvaju pre konzumiranja. Molimo vas da pažljivo pročitate etikete svojih zamrznutih povrća, jer nekoliko brendova zamrznutoog povrće može kuvati svoje povrće pre pakovanja, a to povrće ne želite ponovo zamrzavati.

Činjenica je da kuvanje osiromaši hranu za hranljive materije više nego njeno zamrzavanje. Suprotno mitu, zamrzavanje hrane (naročito voća i povrća) ne uništava 100% vitamina i minerala te hrane. Proces zamrzavanja, ukoliko se drži pod konstantnom temperaturom ispod 0 stepeni, ne doprinosi gubitku hranljivih materija u celini – ako doprinosi onda bi većina stanovništva bila neuhranjena s obzirom da se u velikoj meri oslanja na zamrznutu hranu.

Ako ikada zaboravite šta je pravilo, zapamtite ovaj primer: možete izvaditi pileće belo meso koje je bilo zamrznuto, nekuvano i sirovo, odmznuti, skuvati, a zatim opet zamrznuti ostatke jela, koje nikada više ne smete opet zamrzavati, nakon što ih odmrznete.

Na pakovanju piše da odmrznuti proizvod ne zamrzavamo opet. Pitanje smo dobili od jednog našeg posetioca:

P. Čitam tekst na vašem sajtu o tome kako odmrzavati hranu za bebe pa je opet zamrznuti. Zabrinuta sam jer na pakovanju piše da ne zamrzavamo već odmrznuti proizvod. Da li znate o čemu se radi?

O. Nikada ne smete zamrzavati hranu koja je već bila zamrznuta, tačno. Ponovno zamrzavanje već odmrznutog proizvoda može da utiče na ukus i kvalitet (veom moguće i na hranljivu vrednost) proizvoda. UVEK prvo skuvajte/ispecite odmrznute proizvode pre nego što ih opet zamrznete. Kuvanje/pečenje proizvoda će vam dozvoliti da zamrnete proizvode još jedanput.


Zamrzavanje domaće hrane za bebe – Metoda zamrzavanja u kockice hrane za bebe

Ova metoda se koristi tako što kašikom prebacujete kašice u posude za led, prekrivate providnom folijom i odlažete u zamrzivač.

Pre nego što budete koristili posude za led, dobro ih operite tečnošću za sudove i/ili i operite ih u mašini za sudove kako bi ih dezinfikovali. Neki roditelji dezinfikuju posude za led tako što ih save u ključalu vodu (obratite pažnju da li proizvođač posuda ukazuje da li je u redu prokuvavati posude).

  Pročitajte više o kašicama za bebe i njihovom odlaganju 

Ovakav način skladištenja domaće hrane za bebe nudi mnoge prednosti

  • Svaka kockica teži oko 30 grama, što vam dozvoljava da imate ideju o količini hrane koju vaša beba konzumira.
  • Postoji minimalan otpad, jer koristite samo jednu kocku i nećete morati da bacate mnogo hrane, kao što ste do sada bacali ako ste koristili kupovnu hranu.
  • Još jedna prednost je u tome što verovatno imate zalihe kockica hrane za bebe u zamrzivaču, tako da nećete morati da izazite da kupujete hranu za bebe.
  • Jednom kada su kašice zmrznute u posudama za led, jednostavno ih koristite po potrebi, vadeći jednu po jednu. Upotreba ove metode vam takođe omogućava da napravite kockice hrane za bebe u nekolika posuda za led, tako da smanjujete vreme provedeno u kuhinji praveći hranu za bebe.

Možete prebaciti kockice zamrznute hrane za bebe tako što ćete ih staviti u kese za zamrzivač (najbolje je koristite zip kese koje mogu da se otvore i zatvore više puta). Na ovaj način oslobađate posude za led za sledeću turu hrane za zamrzavanje, a i oslobađate prostor u zamrzivaču.

Ukoliko kockice hrane za bebe odlažete u kese za zamrzivač, obavezno ih označite sa nazivom hrane i datumom pakovanja. Ovo će vam pomoći da brzouzmete kesu sa povrćem i kesu sa voćem, a da ne morate da pogađate šta je u tim kesama. Takođe vam omogućava da pratite koliki su vremenski period kockice hrane za bebe bile u zamrzivaču.

 


Moje kockice hrane za bebe su prekrivene injem i imaju ledene kristale na sebi – Da li moje domaće kockice hrane za bebe imaju „opekotine od zamrzivača“?

Nemojte da vas zabrine ukoliko vidite ledene kristale na kockicama hrane za bebe. Kao što smo pomenuli ranije, ovo NIJE „opekotina od zamrzivača“, već je to višak tečnosti koji se podiže i zamrzava na vrhu kockica. Ovi kristali ili inje nisu opasni i neće učiniti kockice hrane za bebe manje hranljivim ili štetnim.

„Opekotine od zamrzivača“ – Šta je to i kako da ih primetim?

„Opekotine od zamrzivača“ izgledaju kao sivkasto braon mrlje na zamrznutoj hrani. Izgleda kao kožna tekstura i lako se može primetiti. Kristali na zamrznutoj hrani nisu „opekotine od zamrzivača“, već su rezultat zamrzavanja viška tečnosti i stvaranja kristala leda. „Opekotine od zamrzivača“ u stvari ne štete zamrznutoj hrani, jednostavno čini područja koja su pogođen veoma suvim. Jedino što može da se desi kod hrane koja ima dosta „opekotine od zamrzivača“ je manji kvalitet hrane. Možete iseći te delove, i normalno koristiti ostatak namirnice.

„Opekotine od zamrzivača“ se pojavljuju kada se višak vazduha u zamrznutom paketu spušta na hranu. Pokušajte da eliminišete vazdušne džepove u kesama za zamrzavanje koje ćete staviti u zamrzivač kako biste sprečili nastanak „opekotina od zamrzivača“.

Da li mogu da upotrebljavam staklene tegle za zamrzavanje domaće hrane za bebe?

Staklo koje nije konkretno proizvedeno za zamrzavanje ima tendenciju da puknu, ostavljajući za sobom sitne, mikroskopske fragmente. Tegle za bebe nisu proizvedene za zamrzavanje ili ekstremno zagrevanje. 

Mnogi ljudi zamrzavaju hranu u posudama za bebe, ali ipak vi pravite domaću hranu za vaše mališane iz razloga što želite da im dajete najbolju moguću, odnosno najzdraviju hranu. Zašto biste rizikovali to zamrzavajući je u staklenim teglama? Postoje staklene tegle koje su specijalno proizvedene za zamrzavanje i te tegle ne predstavljaju nikakvu opasnost.

Postoje određene plastične posude koje su posebno proizvedene da izdrže visoke temperature i/ili zamrzavanje. Možete potražiti na dnu posude simbole koji ukazuju na to. Imajte na umu da ti simboli ne moraju nužno da znače da je posuda 100% sigurna za grejanje ili zamrzavanje, vi ste tu da date konačan sud i oni trebaju samo da vam pomognu u odluci.


Kako se zamrzavaju kašice od mesa?

Kašice sa mesom mogu biti zamrznute na način na koji biste zamrznuli kašice sa voćem ili povrćem. Bezbedno je zamrzavanje kašica od mesa koje je bilo zamrznuto sirovo i nekuvano, odmrznuto i skuvano.

Nikada nemojte zamrzavati kašice od mesa koje je zamrznuto sirovo, odmrznuto, skuvano a zatim opet zamrznuto pa odmrznuto.

Ako ikada zaboravite šta je pravilo, zapamtite ovaj primer: možete izvaditi pileće belo meso koje je bilo zamrznuto, nekuvano i sirovo, odmznuti, skuvati, a zatim opet zamrznuti ostatke jela, koje nikada više ne smete opet zamrzavati, nakon što ih odmrznete.

Da li mogu da koristim zamrznuto majčino mleko ili formulu da napravim i onda zamrznem kašice za bebe od voća i povrća?

Nikada ne koristite prethodno zamrznuto majčino mleko da biste razvodnili kašice koje nameravate da zamrznete.

Majčino mleko nikada ne smete dva puta zamrzavati. Upotreba formule da se razvodni hrana i onda zamrzne kašica je prihvatljiva.

Formula

Možete zamrzavati hranu koja je pomešana sa formulom. Formula ne sme da se zamrzava u flašicama ili posudama. Na primer, ne smete zamrzavati flašice sa pripremljenom formulom, niti pomešati sa prethodno pripremljenom formulom i zamrznuti sve to. Kao što se navodi u kompanijama koje proizvode adaptirano mleko, zamrzavanje formule izaziva razdvajanje masti iz tečnosti i tekstura se menja. Ne postoji rizik po zdravlje kada zamrzavate formulu, samo rizik za teksturu i kvalitet. Posmatrajte na to kao kada zamrzavate litar mleka – nije opasno, ali utiče na kvalitet mleka.

Obajave nekih kompanija za prouzvodnju adaptiranog mleka:

„Zamrzavanje formule se NE preporučuje. Zamrzavanje formule zaa odojčad može da dovede do promene fizičkih osobina ka što su separacija masti, što može biti teško za osetljive bebe. Zamrzavanje neće produžiti datum isteka formule. Zamrzavanje može dovesti do gubitka poželjnog izgleda i funkcionalnosti (ne i hranljivih materija) i nije preporučeno.“

„Da li adaptirano mleko treba zamrzavati? Upotreba formule za bebe nakon zamrzavanja nije preporučeno. Iako zamrzavanje ne utiče na hranljive materije ili sterilnost, može doći do fizičkog odvajanja komponenti.“

Verovatno će biti lakše zamrznuti kašice bez dodavanja dodatne tečnosti. Ako je potrebno, razvodnite kašicu nakon odmrzavanja, odnosno kada dođe vreme za hranjenje bebe. 

Želite da pravite domaću hranu za bebe? Posetite našu stranicu sa savetima o pravljenju i skladištenju domaćih kašica za bebe.