Uvođenje kivija u bebinu ishranu trebalo bi da bude između 8-10 meseci starosti. Kivi je veoma hranljiv, ali i dosta kiseo. Ova kiselost otežava uvođenje ovog voća u bebinu ishranu pre osmog meseca. Kivi je prepun vitamina A, C,vlakana, kalijuma, čak i folne kiseline. Kivi nije veliki alergen, ali je kiseo. Kiselost ploda može izazvati osip u ustima. Ovo voće je vrlo dobar izvor prehrambenih valakana i prepun je antioksidanata.

Kivi  (1 kivi srednje veličine)

Vitamini

Minerali

Vitamin A – 66 IU Kalijum – 237 mg
Vitamin C – 70.5 mg Fosfor – 26 mg
Vitamin B1 (tiamin) – .02 mg Kalcijum – 26 mg
Vitamin B2 (riboflavin) Gvožđe – .24 mg
Niacin – .26 mg Magnezijum – 13 mg
Folna kiselina – 19 mcg Natrijum – 2 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i cinka.

 

 

Kada mogu da uvedem kivi u bebinu ishranu?

Ukoliko je vaša beba pokazala osetljivost na neku vrstu hrane, kao što su stomačni problemi ili osip u pelenama, možda bi trebalo da odložite uvođenje kivija u ishranu do 10-12 meseca. Kao što je pomenuto, kivi nije veliki alergen, tako da ne biste trebali da brinete oko prave alergije na ovo voće. Pokušajte da servirate kivi tako što ćete ga iseckati na sitne kockice, ili ga ispasirati.

Da li trebam da uklanjam semenke iz kivija?

Ne trebate da uklanjate semenke. Te semenke su vrlo sitne, i ne bi trebalo da izazovu gušenje. Sami procenite toleranciju vašeg deteta na teksture.

Kako odabrati i čuvati kivi za bebe?

Kada birate bilo koju vrstu kivija, postarajte se da kora nije udubljena, a ako ste uzeli zeleni kivi, stavite ga u papirnu kesu zajedno sa bananom i jabukom na sobnu temperaturu, i biće spreman za jelo za dva dana. Prodavnice kivi drže u frižideru tri do četiri nedelje, i jednu nedelju van njega. Kivi zaista nije zahtevno voće.


Recepti za bebe sa kivijem 

Kašica od kivija

Za kašicu od kivija samo izblendirajte željenu količinu oljuštenog kivija.


Kivi salata

Sastojci:

 • 1 kivi iseckan na kockice
 • 1 banana iseckana na kockice
 • 1 kruška iseckana kockice

Način pripreme:

Ubacite sve sastojke u činiju sa poklopcem i dodajte kuvane, drobljene žitarice ili pšenične klice i protresite činiju. Ovo je odlična hrana za prstiće, jer zalepljene žitarice za voće ćine da komadići voća ne klizaju iz ruku. Ukoliko želite kašicu, samo izmiksajte sve sastojke u blenderu.


Kivi sa piletinom

Sastojci:

 • Pileće grudi bez kostiju (polovina)
 • prstohvat svežeg bibera
 • prstohvat majčine dušice
 • 1 kašika maslaca ili margarina (najbolje je maslinovo ulje)
 • 2 kašike vode ili belog soka od grožđa
 • 1 kivi, oljušten i iseckan

Način pripreme:

Iseckajte piletinu, pospite biberom i majčinom dušicom. Puter ili ulje zagrejte u tiganju, kratko prodinstajte piletinu (oko četiri minuta) ili dok nije potpuno kuvano. Sklonite piletinu na toplo mesto. U tiganj dodajte vodu ili sok, kuvajte dva minuta, a zatim dodajte kivi i kuvajte još 30 sekundi. Servirajte sa braon pirinčem.


Zeleno čudovište

Sastojci:

 • 2 kivija
 • Avokado
 • Mnago iseckan na kockice

Način pripreme:

Oljuštite i iseckajte navedene sastojke, pa ih ispasirajte. Ove sastojke možete i iseckati i ponuditi kao hranu za prstiće.


Hrana za bebe koja se najbolje slaže sa kivijem:

 Posavetujte se sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaših beba.